fredag 21 oktober 2011

Kakelugnar och rörspisar med mysfaktor

När huset är färdigrenoverat kommer vi att ha fyra fungerande eldstäder. En så kallad rörspis på övervåningen och en i vardagsrummet samt vedspis och kakelugn i köket.

Rörspisar, som ser ut som kakelugnar men har en yta av puts istället för kakel, var vanliga fram till 1900-talets första årtionden. I nischen ställde man en skål med tvättvatten för att hålla det varmt - smart :)
För att få reda på mer om våra eldstäder mejlade vi till Valter som driver sidan "Bilder på verkliga kakelugnar". Valter bekräftade våra tankar om att rörspisen i vardagsrummet nog är lite nyare, kanske från 1950-talet när man drog in centralvärme i huset. Då var det vanligt att man rev ut alla gamla kakelugnar eftersom de inte längre behövdes för värmen, samtidigt som man installerade en öppenspis i t ex vardagsrummet för att det var mysigt att se elden.

Precis som de murare vi har pratat med gillade han vår enklare rörspis:
"Den "rena" rörspisen är väldigt fin. Den ser mest genuin ut. Den behöver ju inte vara gammal, men stilen är gammal, ja nästan 1700-tal (på Läckö Slott finns många höga rörspisar från 1600-taalet, troligen med bara EN kanal). Och plåtluckorna var allenarådande fram till ca 1870, dvs enkla luckor, inte mässing. Du kan enkelt bättra på färgen med lite kalk+vatten."
I veckan kommer sotaren och provtrycker rökgångarna. Sen ska muraren laga det som behöver lagas och hjälpa oss att flytta kakelugnen från övervåningen till matrummet. Jag ser fram mot alla mysiga stunder framför den!

Rörspis av äldre modell.

Den klassiska kakelugnen.
Rörspisen i vardagsrummet som ska målas vit.



1 kommentar:

  1. Brinner det i Rörspisen nu?
    Med vänliga hälsningar
    Valter Isander

    SvaraRadera